Unul dintre cele mai celebre hoteluri din România, Grand Hotel Traian și-a deschis porțile în anul 1882, fiind descris încă din acele vremuri ca fiind printre cele mai impresionante hoteluri din țară.

Situat în inima orașului Iași, acest simbol legendar a fost construit de renumitul inginer francez Gustave Eiffel. De la construcția sa originală din secolul al XIX-lea până la restaurarea sa, unde începând cu anul 2003 sau făcut investiții de peste 4 milioane de euro, hotelul a avut o istorie remarcabilă.

Acesta a fost visul primarului Scarlat Pastia ce și-a propus să construiască cel mai elegant Teatru Național. Împreună cu Gustave Eiffel, care a proiectat, de asemenea, Turnul Eiffel din Paris și Statuia Libertății din New York, și-au propus sarcina de a oferi toată gloria și opulența unui castel francez. Nu s-a scutit nici un cost.  Însă fiind un proiect inovator cu un cost fără precedent în acele zile, Scarlat Pastia a fost nevoit să cedeze imobilul, fiind transformat de către noul proprietar în hotel.

Filme, momente & oameni

De peste 100 de ani , Grand Hotel Traian se mândrește cu farmecul și eleganța lumii de altădată,  însoțite de toate facilitățile moderne ale unei unități de clasă internațională. Regi, președinți, miniștri, staruri ale televiziunii sau din lumea cinematografului s-au adunat și au rămas la Grand Hotel Traian. Cele mai fastuoase petreceri, afaceri și filme au folosit toate legendarul hotel ca decor.

Un tribut adus trecutului atemporal și viitorului nelimitat al Grand Hotel Traian

Dacă zidurile ar putea vorbi – o expresie pe care o auzim adesea, ne amintește de ceea ce rămâne nedescoperit. Știm că nu pot, în schimb ne bucurăm de istoria care ne înconjoară și pe care continuăm să o descoperim. Dar vrem să aflăm mai multe. Astfel căutăm să colectăm și să afisăm articole istorice care prezintă povești ce se află în centrul moștenirii Grand Hotel Traian. Așadar de acum până pe 1 decembrie 2020, vă invităm să vă alăturați efortului nostru colectiv de a contribui la conservarea si prezentarea unei istorii care este atât de importantă pentru noi, dar și pentru oraș. Vă invităm să donați sau să împrumutați amintirile dvs., a bunicilor sau străbunicilor de la celebre petreceri și sărbători din cadrul hotelului, dar și fotografii istorice cu servicii de ceai, elemente de banchet, artefacte, fapte culinare sau pur și simplu cu legendara clădire, la adresa de email  [email protected] sau pe pagina noastră de facebook în mesaj privat.

Vă mulțumim din suflet!